Moet mijn bedrijf iets met video doen? 📹

Video speelt een steeds belangrijkere rol in marketing. In deze blog verklappen we nog niet hoe je een goede video maakt, maar beantwoorden we wel andere vragen. Is videomarketing ook iets voor jouw bedrijf? Hoe begin je daaraan? Moet je een YouTubekanaal voor je bedrijf starten?

Hoe grijp je de aandacht van een doelpubliek dat langs alle kanten met content gebombardeerd wordt? Die vraag krijgt een contentbureau als het onze wel vaker. Ons antwoord is steevast: door met een creatief verhaal uit de hoek te blijven komen. Gelukkig is YouTube de bakermat van allerlei verschillende soorten video’s, van tutorials en testimonials, en alles daar tussen.

Je investering laten renderen

Als videomarketing aan zo’n opmars bezig is, en video zoveel mogelijkheden biedt, moet je bedrijf dan alles in videovorm gieten? Misschien niet meteen. Hoewel YouTube zelf gratis is, vragen video’s veel tijd en middelen. Zelfs als je besluit om de videoproductie niet uit te besteden, zijn enkele investeringen zeker geen overbodige luxe. Denk aan een goede microfoon en een stevig statief.

Maar naast degelijk materiaal, vraagt een YouTube voor je bedrijf vooral voldoende tijd. Niet alleen om video’s te produceren, maar ook en vooral om een contentstrategie uit te werken. Als je al die tijd en middelen in videoproductie gaat investeren, dan wil je toch dat die investering rendeert? Probeer daarom je video’s zoveel mogelijk op andere plekken zoals je website of andere sociale media te delen. Alleen door op de hoogte te blijven van veranderende trends en algoritmes, blijf jij de concurrentie op YouTube voor.

Je doelpubliek doorgronden

Al kan wat gezonde competitie natuurlijk ook je inspiratie aanzwengelen. YouTube blijft voor een bedrijf een sociaal medium. Interactie met zowel bedrijven uit de sector als bestaande en nieuwe klanten staat centraal. Het volstaat jammer genoeg niet om je vernieuwende video op YouTube te delen en achterover te leunen tot volgers je meesterwerk vinden.

Gelukkig is je doelpubliek ongetwijfeld al aanwezig op YouTube. De vraag is alleen hoe je hen kan bereiken, ook en vooral als dat binnen een bepaalde niche is. Natuurlijk zou je daar YouTube Ads voor kunnen inschakelen. Op voorwaarde dat je je doelpubliek door en door kent en weet welke meerwaarde je hen kan bieden.

Je SEO scherpstellen

YouTube is trouwens niet alleen het grootste videoplatform, maar ook de tweede grootste zoekmachine. Om zoveel mogelijk uit YouTube te halen, ben je dus best een beetje handig met SEO of search engine optimisation. Tools als Google Keyword Planner helpen je een evenwicht te vinden tussen trending en niche sleutelwoorden. Die kan je daarna integreren in metadata zoals de titel, beschrijving en ondertitels van je video.

Kortom, YouTube brengt het beste van twee werelden – video en SEO – samen op één platform. Daarom is het een schat voor videomarketing; alleen laat een schat zich niet zo makkelijk opgraven. Onderstaande checklist helpt je videostrategie op weg:

  • Start met een goed uitgewerkte contentstrategie.

  • Blijf op de hoogte van trends, en wees creatief en consistent.

  • Stem je content af op je doelpubliek, en treed in interactie.

  • Sleutel aan je SEO.

  • Deel en promoot je videocontent.

Is het antwoord op al die vragen een nog steeds enthousiaste ‘ja’, dan kan je de volgende stap zetten. Ja, de productie van video’s om je YouTubekanaal mee te vullen, voor je het wereldkundig maakt.

Kurt Vincent

Experienced communication professional and copywriter with 20+ years of experience. I love Squarespace because it enables people and businesses to show their offering online without hiring a host of agencies... I especially appreciate the fact that a professional online presence is no longer reserved for the “big boys with deep pockets”… Small and medium sized businesses can make use of Squarespace to simply look good! When they need a little push, I’m happy to help!

Vorige
Vorige

Is een duurzaamheidsverslag ook voor mijn bedrijf verplicht? 🌱

Volgende
Volgende

Kan een vertaalmachine mijn vertaler vervangen? 🤖