Google en IBM leren hun computers lezen en dat zullen we geweten hebben. Zelfs Communicatie- en Investor Relations Managers krijgen steeds meer te maken met machinevriendelijk schrijven en daar komt een behoorlijk stuk technologie bij kijken.
Dat is al een hele tijd zo voor SEO (Search Engine Optimization) die websites voor zoekmachines toegankelijk moet maken. Maar ook voor verslagen van beursgenoteerde bedrijven moeten communicatiespecialisten nu dezelfde weg op. De eerstvolgende editie moet nog steeds allerlei doelgroepen tevreden stellen en boeien. Maar ze moet ook beantwoorden aan de Europese ESEF-richtlijn. Gelukkig beschikken we hiervoor over iXBRL. Simpel, toch?
Europese ESEF-richtlijn in voege sinds 1 januari 2020
DE ESEF-richtlijn (voluit European Single Electronic Format) verplicht beursgenoteerde ondernemingen om (financiële) verslagen in een gestandaardiseerd digitaal formaat te publiceren. De onderliggende techniek is in een paar acroniemen samen te vatten.
Men neme het XHTML-formaat om een digitaal financieel verslag te creëren zodat het door mensen gelezen kan worden. Een investeerder krijgt zo’n XHTML-document in leesbare vorm “vertaald” als hij op zijn laptop een jaarverslag bekijkt via zijn browser.
Mens versus machine
Maar de geautomatiseerde systemen van financiële autoriteiten zijn niet intelligent zoals mensen dat zijn, en weten dus niet wat ze te zien krijgen als ze zo’n verslag doorlopen. Daarom vraagt Europa om een extra laag informatie toe te voegen die aangeeft dat 1,000,000,00 bijvoorbeeld de operationele marge van een bedrijf is.
Daarvoor bestaat al een tijdje een oplossing: de XBRL-taal (Extensible Business Reporting Language). Vervelend detail: XBRL is leesbaar voor machines, maar dan weer niet voor mensen. Wat betekent dat documenten twee keer zouden moeten gecodeerd worden, om universeel leesbaar te worden.
Om dat te voorkomen, heeft Europa meteen een volgende stap gezet: het vereist het gebruik van iXBRL in combinatie met XHTML zodat één enkel digitaal verslag zowel door mensen als door systemen kan begrepen worden.
Inline kan je heel wat informatie kwijt
De i staat bij iXBRL voor inline, en wie de code zou willen lezen ziet effectief een mix van klassieke XHTML met XBRL-informatie toegevoegd “tussen de regels door”.
Aan de hand van tags wordt informatie benoemd: een bepaald cijfer is bijvoorbeeld de omzet van het bedrijf, een ander cijfer toont de EBITDA, en dat staat er telkens netjes bij. Onzichtbaar voor de mens, maar zichtbaar voor de machine. Het eindresultaat? Eén enkel document dat zowel door automatische systemen als door menselijke lezers perfect te begrijpen is.
Wat moet een beursgenoteerd bedrijf doen om zijn verslag volgens de ESEF-richtlijnen in te dienen?

Eenvoudig… Er zijn dienstverleners op de markt die zich specialiseren in het “parsen” en “taggen” van financiële informatie. Zij maken van de klassieke xls die financiële afdeling genereert, een verrijkt document in iXHTML.
Tegelijk zijn er ook dienstverleners (ja, Cantilis bijvoorbeeld) die zich concentreren op de creatie van jaarverslagen die op heldere en zelfs boeiende wijze vertellen wat het verhaal achter de cijfers is. Zij verrijken je verslag dus op een heel andere, niet technische manier.
Maximale meerwaarde
Als beursgenoteerd bedrijf is de sleutel tot succes: combineer de beide diensten! Zie erop toe dat ze samenwerken, met elkaar én met de betrokken departementen communicatie en financiën.
Want op deze manier haal je het maximum aan meerwaarde uit je rapportering, en sla je een dubbelslag. Je voldoet aan de ESEF-richtlijn. Maar je bereikt intussen ook nog steeds je shareholders en andere stakeholders, met een verslag dat meer is dan een financieel rapport.
Wil je als bedrijf fans creëren en aan alle richtlijnen voldoen? Dan is de gecombineerde, verhalende-en-technische aanpak absoluut een aanrader! Contacteer Sybil Van Torre (svantorre@cantilis.be), zij helpt je met plezier verder!