fbpx

Ik ga op reportagereis en ik neem mee…

Ik ga op reportagereis en ik neem mee…
27 mei 2019 Master Cantilis

We verzamelen bij Cantilis graag verhalen, dat was wellicht al duidelijk. Of het nu voor een biotechbedrijf is, een financiële speler of baggerbedrijf: we blijven graven en interviewen tot boeiend leesvoer komt bovendrijven. Dat we daarvoor soms naar het buitenland moeten trekken, houdt ons niet tegen –wel integendeel.

Voor Aliaxis, wereldwijd een van de grootste spelers in plastic piping systems, trok Cantilis afgelopen najaar naar India. Het bedrijf had ginder net de belangrijkste overname uit zijn geschiedenis afgerond. Vijf dagen lang reden én vlogen we heen en weer tussen Bangalore, Bhiwadi en New Delhi. Het doel? De verschillende sites van het bedrijf in India bezoeken en spreken, zoveel mogelijk spreken met zoveel mogelijk verschillende mensen: de directie, medewerkers en klanten.

We bereiden dergelijke reportagereizen graag zo grondig mogelijk voor samen met onze klanten. Soms valt de beslissing door omstandigheden pas laat en dan stellen we ons flexibel op, als de visumtermijnen en reispassen het toelaten, that is.

Standaard nemen wij een aantal cruciale zaken mee in onze valies (behalve een tandenborstel en muggenmelk), zodat we met bruikbaar materiaal huiswaarts keren. Enkele tips!

1. Een gezonde dosis flexibiliteit

In elk geval is er dus vaak geen tijd om je zorgen te maken over dat ene etentje met tante X of die afspraak bij de dokter. Laat het enthousiasme overheersen. Op naar India!

Ook ter plaatse maak je je best niet al te veel zorgen over de planning. “Go with the flow” is het beste uitgangspunt. Je wil immers zoveel mogelijk bruikbaar materiaal verzamelen op korte termijn, dus moet je elke gelegenheid met beide handen grijpen.

Het vliegtuig uitstappen met kanjer van een jetlag, meteen 300 km rijden en de CEO van een bedrijf interviewen? Sure.

2. Tien cruciale vragen

Veel tijd voor research op voorhand is er niet (zie puntje 1). Toch wil je niet met je mond vol tanden voor die CEO staan, eens je gearriveerd bent. Neem dus een lijstje met 10 cruciale vragen mee. Wat mag je zeker niet vergeten vragen? En wat kan het ijs wat breken?

3. Een voice-recorder

Liefst twee stuks, voorzien van batterijen, meer batterijen en reservebatterijen. Een belangrijk interview in Indian-English in een luidruchtige fabriek en je recorder die het net begeeft: dat wil je niet meemaken.

4. Pen en papier

De voice-recorder neemt alles op, maar een notitieboekje en pen zijn onmisbaar om op onverwachte momenten opvallende uitspraken of zaken die in het oog springen te noteren. Zo zie je bij terugkomst in 1 oogopslag waar je je verhaal kan aan ophangen.

Trouwens, hadden we al verteld dat alles, werkelijk álles een verhaal kan zijn. Schrijf dat dus maar op, in je notitieboekje.

5. Een drone

…met gediplomeerde cameraman die de drone kan besturen liefst, zodat je het tuig niet verliest in de Indische oceaan.

Of een fotograaf, wanneer er geen videobeelden genomen moeten worden. Iemand met wie je vertrouwd bent en die kwaliteit kan garanderen uiteraard! Als je wat kosten wil drukken, kan je ook opteren voor een lokale partij. In elk geval: check zijn of haar portfolio op voorhand. Pols ook even of hij of zij evenveel improvisatietalent heeft als jij (zie puntje 6) wanneer het erop aankomt. Iemand die perfecte foto’s kan maken van modellen in een studio, is daarom niet de aangewezen persoon om in een kwartier tijd het juiste portret van een CEO in zijn werkomgeving te maken.

6. Improvisatietechnieken

Neen, dat Indisch-Engels is echt niet goed verstaanbaar. Colombiaans-Spaans ook niet altijd trouwens. Ja, je krijgt maar 10 minuten voor het interview (al een geluk dat je dat cruciale vragenlijstje mee had) en inderdaad, die man in de winkel is niet echt fotogeniek. Improviseren maar! Roep er een local bij die als tolk kan fungeren, laat de fotograaf beelden schieten terwijl je interviewt, laat hem op een vrachtwagen kruipen voor de perfecte foto… elk middel is goed om tot een goed resultaat te komen.

7. Een smartphone met datapakket

Want je wil je avonturen ondertussen toch delen met de buitenwereld en de klant af en toe een update sturen wanneer die niet mee is? Zorg wel voor een roaming pakket op voorhand. India valt niet onder de Europese voorwaarden 😉

Bij thuiskomst begint het échte werk. Opnames opnieuw beluisteren, door honderden foto’s scrollen om die ene goede te selecteren en schrijven maar. Zowel de interviews als het beschikbare beeldmateriaal proberen we zoveel mogelijk te maximaliseren en te gebruiken in magazines, blogposts en social media.

Cantilis trok ondertussen zo’n vijftal keer op reportage naar het buitenland: naar Georgië, Colombia, Oost-Timor en Paraguay voor Incofin cvso en naar India voor Aliaxis.

Bovenstaande tips gelden trouwens voor elke vorm van content collection, ook in eigen land en binnen bedrijven. Geef niet op, blijf doorvragen en zoeken: in elke sector en elk bedrijf vallen boeiende verhalen te rapen!