“E-mail marketing is dood!” roepen sommigen. Maar eind september 2016 waren er wel 4,35 miljard e-mail accounts. En 9 op de 10 consumenten checken hun e-mails dagelijks. Als je het goed aanpakt blijft e-mailen dus interessant. En een “how to” over het onderwerp eveneens.
Wat zijn de 10 geheime ingrediënten uit de e-mailkeuken van Cantilis?
1. Boeiende inhoud, ofwel “content”.
De moderne email-lezende mens heeft een scherpe detector voor lege boodschappen die zijn mailbox vervuilen en kostbare tijd opslorpen al is het maar om te deleten. De unsubscribe-button wenkt reeds uitnodigend. Daarom punt 2:
2. Relevantie. Gelinkt aan: doelgroepsegmentatie.
Zorg voor inhoud die graag gelezen wordt omdat de ontvangers hem als nuttig beschouwen. Het lijstje van graaggeziene onderwerpen is anders per doelgroep, uiteraard. De inschatting van wie je bereikt, wat je hen kunt bijbrengen, is een werk dat nooit stopt. Naast de indeling in evidente segmenten als klanten, prospects, aandeel-houders werken we ook met fijnere typologiën (“persona’s”) die verder gaan en kijken naar de mens achter het doelgroepsegment, om in te spelen op diens wensen en gevoelens… Door te segmenteren kan je de doorklikratio verhogen van 3% naar 8%. Dat is meer dan een verdubbeling.
Illustratie: een recente e-mailnieuwsbrief van Cantilis voor RaDiOrg.be, met percentage clickthroughs per onderdeel
3. Afwisseling.
Meng berichten over diverse onderwerpen en in diverse formats. Als inhoud niet nuttig is, dan moet hij minstens entertainend zijn. Relevant én enterainend gebracht is de ultieme combinatie.
4. Frequentie.
Vaak genoeg om op de radar te blijven, maar niet zo vaak dat het vervelend wordt. Cantilis helpt graag te bepalen hoe vaak dat dan juist is…
5. Vormgeving: het oog wil ook wat.
Design is niet belangrijker dan de inhoud, maar het helpt wel als de boodschap mooi verpakt is. Beelden en infografieken zeggen veel en maken de lectuur aangenaam. 2/3 van de ontvangers verkiest beeld boven tekst. Deze trend wordt nog versterkt doordat steeds meer e-mails op de meest uiteenlopende plekken worden gelezen op het kleine scherm van een smartphone. Door de verschuiving naar mobiele communicatie is responsive design een must.
6. Slimme inzet van e-mailtechniek.
Er bestaan vandaag maar liefst 251 email platformen. Dus stop met zelf e-mails ineen te knutselen in Outlook. Techniek die juist ingezet wordt, belet immers niet om efficiënt of creatief te zijn, en vereist geen tussenkomst van IT-specialisten. Gebruik bij voorkeur een emailplatform zoals Mailchimp dat toelaat om de mailings die je uitstuurt zo intact mogelijk bij zoveel mogelijk ontvangers te laten aankomen. In Mailchimp en dergelijke zit de technologie en knowhow ingebakken die nodig is om een html-mail mooi in een Outlook mailbox te laten zien, maar evengoed in een Gmailbox. Niet evident en onmogelijk zelf te realiseren.
7. Contactbeheer is meer dan lijstjes: CRM.
In de achtergrond draait best een systeem dat vlot maillijsten helpt beheren, unsubscribes bijhoudt, statistieken toont rond views en clickthroughs… Geïntegreerd met het mailplatform? Lijkt logisch. Maar opgelet, Mailchimp en dergelijke zijn geen CRM-systemen. Omgekeerd geldt: CRM-systemen zijn vaak geen goede mailplatformen. Verschillende redenen van bestaan verklaren dat fenomeen. Misschien ligt de oplossing bij punt 8.
8. Landingspagina’s in of rond je website.
Laat elk mailbericht en elke mailnieuwsbrief verwijzen naar je site waar de geïnteresseerde, doorklikkende contactpersoon kan landen. En waar via intelligente formulieren gegevens kunnen gecapteerd worden, en via contextverwijzingen verdergeleid. Landingspagina’s bieden de evidenties die elke goede website moet hebben, van statistieken tot 1001 redenen om nog wat langer te blijven hangen…
9. Testen & volhouden.
Het is verstandig te beginnen bij het begin, als er nog geen voorgeschiedenis is. Maar al meteen wordt het nuttig om bij te houden welke elementen werken. Op welke button wordt meest geklikt? Welke berichten leest een meerderheid van de ontvangers graag? Welke niet? Goede mailplatformen laten toe A/B testen te doen. Maar je kan dit ook perfect zelf (laten) organiseren door van één template een aantal concrete versies af te leiden en die naar verschillende doelgroepsegmenten te verzenden.
10. Inpassen in een marketingcommunicatiestrategie met visie.
Emailmarketing is onlosmakelijk verbonden met heel wat zaken die op de voorgrond horen in de marketingstrategie van elk succesvol bedrijf. Online aanwezigheid. SEO of search engine optimization. Het bereiken en capteren van een publiek dat intussen gewoon is online oplossingen te zoeken en pas dan kiest voor een bedrijf of merk dat die oplossing kan aanbieden. Ook expertise uitstralen, vertrouwen wekken, dus aspecten van imagovorming spelen hier een rol. Ook met dit soort achterliggende doelstellingen van een hogere orde hou je best rekening wanneer je beslist om je emailstrategie te herbekijken.
[/spb_text_block] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/6″ el_position=”last”] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/6″ el_position=”first”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”no” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”3/4″ el_position=”last”]